niedziela, 17 lutego 2013
Kurczak z hiszpańskim akcentem
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
podudzie z kurczaka (4 sztuki)
papryka żółta
papryka czerwona
cebula
czosnek
pomidory krojone bez skórki (500 gram)
kiełbaska chorizo
czarne oliwki
pomarańcza
wermut 50 ml
sól
pieprz
chili
oliwa z oliwek
przyprawa do kurczaka
papryka ostra zmielona
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, czekamy aż się zeszkli, a następnie dorzucamy posiekany czosnek i pokrojone papryki czerwona i żółtą. Smażymy około 5 minut, następnie przerzucamy do garnka zalewamy wermutem, sokiem z połowy pomarańczy i dorzucamy pokrojone pomidory oraz kurczaka i odrobinę skórki pomarańczowej (należy pamiętać aby uprzednio sparzyć ją wrzątkiem kilka razy). Dolewamy wody tak, aby przykryć kurczaka oraz przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Całość dusimy około 40 minut. Kroimy kiełbaskę chorizo na cienkie plasterki i lekko obsmażamy. W międzyczasie do garnka dorzucamy pokrojone oliwki, a następnie chorizo. Ugotowanego kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka i ostrą papryką i wrzucamy na patelnię. Podajemy z chlebem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz