Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
filet z łososia 500g
świeży rozmaryn
czosnek (kilka ząbków)
cytryna
sól
pieprz (biały lub czarny)
oliwa z oliwek
mieszanka sałat
czarne oliwki
Sposób przygotowania:
Filety z łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Następnie nacieramy je odrobiną oliwy z oliwek, solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym rozmarynem. Tak przygotowane ryby należy zalać sokiem z połówki niewielkiej cytryny i odstawić do lodówki na około 1-1,5 h.
Kiedy filety poleżą już odpowiedni czas w marynacie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 40 minut. Gotowy łosoś powinien mieć w środku lekko różowy kolor.
Do mieszanki sałat dodajemy oliwki i polewamy ją sosem sałatkowym (polecam sos ogrodowo-ziołowy dostępny w każdej biedronce).
Moim zdaniem jest to naprawdę szybki i smaczny sposób na rybę, która w takiej formie chyba każdemu posmakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz