niedziela, 17 lutego 2013

Łosoś w rozmarynie i czosnku

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:    
filet z łososia 500g
świeży rozmaryn
czosnek (kilka ząbków)
cytryna
sól
pieprz (biały lub czarny)
oliwa z oliwek
mieszanka sałat
czarne oliwki


Sposób przygotowania:

Filety z łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Następnie nacieramy je odrobiną oliwy z oliwek, solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym rozmarynem. Tak przygotowane ryby należy zalać sokiem z połówki niewielkiej cytryny i odstawić do lodówki na około 1-1,5 h.
Kiedy filety poleżą już odpowiedni czas w marynacie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy   około 40 minut. Gotowy łosoś powinien mieć w środku lekko różowy kolor.
Do mieszanki sałat dodajemy oliwki i polewamy ją sosem sałatkowym (polecam sos ogrodowo-ziołowy dostępny w każdej biedronce).

Moim zdaniem jest to naprawdę szybki i smaczny sposób na rybę, która w takiej formie chyba każdemu posmakuje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz